Internationellt arbete

Genom det internationella arbetet ökar vi förståelsen för varandra och skapar gemensamma plattformar för att stärka arbetstagares ställning på arbetsmarknaden. 

Styrelsemöte PSI november 2018

Akademikerförbundet SSR är med i flera internationella federationer både genom direkt medlemskap och indirekt genom Saco. EU:s institutioner utgör idag en viktig politisk arena parallellt med riksdag, kommun och landsting. Regelverket för den europeiska arbetsmarknaden skapas i Bryssel och det är genom medlemskap i internationella och Europeiska organisationer som vi deltar i det arbetet.

PSI – Public Services International

Förbundet SSR är medlem i PSI, Public Services International, och förbundsordförande sitter i PSIs styrelse. PSI är en av de globala fackliga federationerna, Global Unions Federations, som kallas för GUF. Som GUF är PSI kopplad till både FNs organ för arbetsmarknadsfrågor ILO och till andra FN organ.

PSI är medlemmar i världsfacket, ITUC, International Trade Unions Confederation, vilket även Saco är.

Fler än 700 fackförbund inom den offentliga sektorn i över 170 länder ingår i PSI. Tillsammans representerar förbunden drygt 30 miljoner anställda. PSI har sedan 1907 organiserat offentliganställda inom många olika yrkesområden. Vårdpersonal, brandmän, anställda inom offentliga nyttigheter, barnvårdare, statsanställda, domare, livsmedelsinspektörer, socialarbetare, arbetsförmedlare och ett stort antal andra yrkesgrupper återfinns idag bland förbundens medlemmar.

EPSU – European Public Services Union

Akademikerförbundet SSR är också medlemmar i EPSU - European Public Services Unions. Det är den europeiska fackliga federationen för offentliganställda i Europa. Förbundets ordförande är ersättare i EPSUs styrelse. 216 förbund från 36 länder organiserar tillsammans 8 miljoner arbetstagare i Europa. EPSU arbetar särskilt med frågor som rör arbetsvillkor inom den offentliga sektorn och hur det påverkar kvalitén för medborgarna.

EPSU har partsställningen för offentliganställda i flera sektorssocial dialoger. Där möts fackliga företrädare, arbetsgivarföreträdare och företrädare från EU-kommissionen. Akademikerförbundet SSR deltar i dialogen för statlig och europeisk administration, dialogen för kommunal och regional organisation och dialogen för  social service.

NOFS, Nordens offentliganställdas fackliga samorganisation 

NOFS, Nordens offentliganställdas fackliga samorganisation, är samarbetsorganisationen för alla de nordiska fackliga organisationer som har offentligt anställda medlemmar. Organisationen har sitt säte i Stockholm och har två anställda personer.

IFSW, professionsutveckling inom socialt arbete

Akademikerförbundet SSR är också med i IFSW som är en internationell federation för socialarbetarorganisationer. IFSW arbetar för social rättvisa, mänskliga rättigheter och social utveckling genom utveckling av det sociala arbetet, best practices och internationellt samarbete mellan socialarbetare och deras yrkesorganisationer.

Förbundet är också medlemmar i NSSK som är en nordisk samarbetsorganisation för professionsorganisationer organisationer inom det sociala arbetet. Organisationen främjar nätverksskapande och arbetar med att skapa strukturer för att jämföra och sprida kunskap om socialt arbete i Norden.