Stöd till dig som söker ditt första jobb – får chefen verkligen fråga det!?

Måste jag berätta att jag har diagnos när jag söker jobb? Vad ska jag svara om de frågar om min etnicitet? Har jag en skyldighet att berätta om jag är gravid?

Under en arbetsintervju finns det lagliga och etiska riktlinjer som intervjuaren bör följa för att undvika diskriminering och främja en schysst rekryteringsprocess. Som nyexaminerad är det extra viktigt att veta vad som gäller när man söker sitt första jobb. Våra studentombudsmän Johanna Finndin och Ludvig Hjelm ger några exempel på frågor som normalt sett inte bör ställas under en arbetsintervju.

""

Johanna Finndin och Ludvig Hjelm är studentombudsmän på Akademikerförbundet SSR. Det händer att de får samtal från oroliga studenter som ber om hjälp inför anställningsintervjuer. 

- Det kan handla om att medlemmen funderar på vad rekryteraren kan fråga om och vad de själva egentligen är skyldiga att berätta.

"Det finns inga dumma frågor", säger folk ofta slentrianmässigt. Men vi håller inte alltid med. Rent juridiskt är det inte förbjudet att ställa frågorna, men när rekryteraren eller arbetsgivaren får ett svar ställs hen inför risken att informationen i svaret ska hanteras. Den hantering, värdering eller bedömning som görs av svaret kan i sig leda till diskriminering. Du som söker jobbet kanske inte går vidare i processen. Bäst är att ha ett färdigt frågebatteri, så att samtliga sökanden får svara på samma frågor - och att några frågor undviks helt.

Lista med frågor som inte hör hemma i en anställningsintervju:

  • Ålder. 
    Ålder går eventuellt att utläsa ur ett CV. Men frågan är allt som oftast helt irrelevant i sammanhanget. Kompetens, erfarenhet och färdigheter ska bedömas, inte uppnådd levnadslängd.  
  • Civilstånd och familjesituation. 
    Frågor om giftermål, familjeplanering och liknande kan i sig leda till diskriminering.
  • Kön, könsöverskridande identitet eller uttryck eller sexuell läggning. Frågor inom det här fältet har sällan med kompetens att göra, vilket kan leda till diskriminering.
  • Religion eller annan trosuppfattning. Det är olagligt att använda eventuella svar som ett beslutsfattande kriterium för anställning.
  • Etnisk tillhörighet, etnicitet och nationalitet. Frågor om etnisk bakgrund, nationalitet eller härkomst bör undvikas för att förhindra diskriminering. Just frågor om medborgarskap kan dock vara en relevant fråga för vissa tjänster i offentlig förvaltning, tex. vid särskilda säkerhetsklassade tjänster. 
  • Funktionsnedsättning och hälsa. 
    Frågor som inte är relevanta för jobbets utförande, efterfrågad kompetens eller säkerhet bör undvikas. Det finns vanligtvis inte skyldighet att berätta om funktionsnedsättningar, vare sig synliga som osynliga, som inte är relevanta för jobbet. Arbetsgivaren kan dock fråga om sökandens förmåga att utföra de nödvändiga arbetsuppgifterna eller behov av stöd eller anpassningar för arbetets utförande. Att välja bort sökande baserat på hälsa eller funktionsnedsättning kan vara diskriminering.
  • Ekonomisk situation. Frågor om den privatekonomiska situationen, skulder eller kreditvärdighet bör undvikas i det längsta eftersom de inte är direkt kopplade till en persons förmåga att utföra arbetsuppgifter. Dock kan frågor eller bakgrundskontroller ligga till grund för bedömningar av sökande till vissa tjänster, tex. vid särskilda säkerhetsklassade verksamheter eller där risk för utpressning eller annan form av otillbörlig påverkan kan förekomma. I så fall ska detta tydligt framgå i ansökningsprocessen och omfatta samtliga sökanden.
  • Politiska åsikter. Det är inte lämpligt att fråga om en persons politiska åsikter, eftersom det allt som oftast inte är relevant för arbetsprestationen. Dock är politiska åsikter eller politisk övertygelse inte en diskrimineringsgrund. 

Det är bra att vara nyfiken och vilja ställa frågor, att visa intresse för människor. Frågeområdena i listan förekommer i anställningsintervjuer eller i samtal i ett skede där rekrytering och sållning av sökande pågår. Medvetenheten om att den som sedan sitter på svaren och informationen kan fatta beslut eller göra bedömningar som kan vara diskriminerande bör få fler att stilla sig lite. Att be om ursäkt, att omformulera sig - innan svaret kommit - eller att byta spår är önskvärt. Det kräver intervjuarens sinnesnärvaro och det kräver kunskap om diskriminering. Ett sätt att ge intervjuaren en andra chans att ställa om frågan, eller helt stryka den, är att svara med en egen fråga.

Svara med motfrågor

  • Hur menar du? Kan du utveckla frågan?
  • På vilket sätt kopplas det till tjänsten jag söker?
  • Ställer ni den frågan till alla sökande?
  • Om jag svarar nu, hur kommer ni sedan att använda svaret i rekryteringsprocessen?
  • På vilket sätt kommer svaret att påverka mina chanser att bli anställd sen?
Tre glada studenter

Boka en simulerad anställningsintervju

Våra studentombudsmän är experter på det här med att vara ny på arbetsmarknaden. De vill gärna hjälpa dig att förbereda dig inför din första arbetsintervju. Deras feedback är kostnadsfri för dig som är studentmedlem.

Logga in och fyll i formuläret så kontaktar de dig.

Boka in en av studentombudsmännen här