Våra medlemmar utsatta för värsta kampanjen mot Sverige någonsin

Försvarshögskolan har presenterat en rapport om den så kallade ”LVU-kampanjen” där några av landets främsta experter slår fast att svensk socialtjänst utsatts för den värsta påverkanskampanjen någonsin riktad mot Sverige. Detta måste tas på största allvar och staten måste agera. Försvarshögskolans slutsatser stämmer väl med vad Akademikerförbundet SSR och våra medlemmar i socialtjänsten ser.

-       Våra medlemmar har utsatts för vad Försvarshögskolan beskriver som den värsta påverkanskampanjen mot Sverige någonsin. Nu måste mer göras för att motverka desinformation och trygga socialsekreterarnas arbetsmiljö, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

Försvarshögskolan konstaterar att ”vi kan inte heller förvänta oss att LVU-frågan kommer att försvinna”. Nu kräver vi socialtjänstens medarbetare att mer görs.

-      Staten måste ta ansvar för att bemöta desinformation och skydda socialtjänsten och dess medarbetare. Det är orimligt att 290 kommuner ska hantera det hot, hat och desinformation som möter svensk socialtjänst. Vi kräver att en trygghetskommission tillsätts där fack, arbetsgivare och staten finns med, säger Heike Erkers.

Efter våra tidigare krav har regeringen intensifierat arbetet med att möta desinformationen, det är bra men ännu otillräckligt. När hoten och desinformationen sprids i sociala medier så måste också staten finnas där för att bemöta den, då räcker inte en broschyr på socialstyrelsens webbplats. Här har ett arbete påbörjats men rapporten visar att det måste intensifieras.