Expandera
Bli medlem  Logga in  

Anna Ivaska, Underrättelseanalytiker på Polismyndigheten i Uppsala


Anna Ivaska svarar på våra frågor om sin väg till jobbet och ger råd och tips till dig som söker.

Anna Ivaska arbetar som underrättelseanalytiker på polismyndigheten i Uppsala. Anna hade under en lång tid haft siktet inställt på den brottsbekämpande branschen. Hon berättar om resan från beteendevetarstudent till jobbet hon drömt om, och hur det är att arbeta utan uniform på polisen.

”…jag trivs jättebra och tycker att mitt jobb förmodligen är det bästa i världen.”

Som underrättelseanalytiker bearbetar man mycket underrättelseinformation, tips som kommer in från allmänheten och på andra sätt. Jag har arbetet mycket med spaning och websäkring på nätet samt hot och riskbedömningar. I början arbetade jag nästan enbart med prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Det var ett regeringsprojekt som löpte mellan 2008 och 2010 för att förebygga den typen av brottslighet. Projektet handlade för min del om att kartlägga hur det såg ut med prostitution och människohandel i de fyra nordligaste länen. Jag trivs jättebra och tycker att mitt jobb förmodligen är det bästa i världen. Det är jättevarierande, man vet aldrig vad som ska hända på morgonen. Man får göra olika saker och man lär sig något nytt hela tiden. Man utmanas dessutom av att jaga brottslingar, då vi på många sätt alltid ligger steget efter på grund av att brottslingarna tar till kriminella metoder medan vi måste följa lagen när vi bekämpar brottslighet.

Jag har redan under studietiden satsat på att komma in i den brottsförebyggande eller brottsbekämpande branschen. Det ledde till att jag fick ett sommarjobb på PKC, alltså polisens kontaktcenter, efter jag studerat färdigt och var där i fyra månader. Under den tiden sökte de en analytiker med projektanställning på polismyndigheten i Norrbotten. Innan jag började på PTK hade jag tagit ut min examen och dessutom läst ytterligare kurser i kriminologi i Stockholm. Sedan hade jag flyttat upp igen och läste medling när jag fick jobbet på PKC. Det är jätteroligt att jobba i rättsväsendet och man har hur bra förutsättningar som helst att göra det med en utbildning i samhällsvetenskap eller beteendevetenskap. Det finns definitivt en arbetsmarknad inom polisen även om man inte vill bära uniform.

Det är alltid bra att försöka lära känna arbetsgivaren så bra man bara kan före en intervju så man har lite insyn i hur verksamheten ser ut redan i förväg. Jag har ofta fått frågan 'vad vet du om oss' och då är det skönt att vara påläst om verksamheten. Det visar ju också att man har ett större intresse för tjänsten genom att man tagit sig tid att läsa på. När jag sökte den första analytikertjänsten hade de lagt ut annonsen på arbetsförmedlingen och på intranätet. Jag skickade in ansökan samtidigt som jag passade på att marknadsföra mig mot de förundersökningsledare vi hade på kontaktcentret och då särskilt mot de inom kriminalunderrättelsetjänsten så att de kunde ta mitt namn med sig och säga att jag har den här utbildningen och fungerar såhär på den arbetsplatsen. Jag tror att jag hade stor nytta av att marknadsföra mig internt.

Jag trodde inte att jag skulle arbeta som underrättelseanalytiker redan idag, för 5 år sedan, men jag hoppades. Jag trodde inte att det skulle gå så fort som det gjorde, jag trodde att jag skulle behöva traggla bra mycket mer på andra tjänster före jag skulle ta mig hit. För mig hade det stor betydelse att jag exempelvis hade varit på frivården och gjort en utredning så att jag kunde ha chefen för frivården i Luleå som en referens.

Jag har studerat Sociologiprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Hur jag lagt upp mina studier och mitt sätt att tänka under studietiden har påverkat mina chanser väldigt mycket. Jag valde att gå ifrån kursplanen helt. Jag läste de obligatoriska kurserna som främst var Sociologi men sen valde jag att läsa statsvetenskap och juridik och därefter byggt på med olika kurser i socialrätt, medling, kriminologi, rättssociologi och försökte skräddarsy en profil som skulle vara attraktiv för den arbetsgivare som jag skulle vilja ha.

Var inte rädd för att gå din egen väg. Man ska våga satsa på att göra utbildningen till sin egen. Titta på ansökningar intressanta arbetsgivare har ute och se vad de söker. Kanske inte så mycket för att du har nytta av det i ditt dagliga arbete men det är tillfredsställande att kunna skriva att du har läst allt som de efterfrågar när du sedan skriver ditt CV. Eftersom du är nyexaminerad har du dessutom inte tunnelseende, utan är bred i ditt sätt att se på saker. Som arbetsgivare har de alltså alla möjligheter att forma dig. Så är det ju, har du jobbat i 20 år så har du ju ett tunnelseende även om du försöker undvika det.

Namn: Anna Ivaska

Ålder: 28 år

Utbildning: Beteendevetare

Kommer ifrån: Jag kommer från Norrbotten, men jag är född i Stockholm.

Arbetsgivare: Polismyndigheten i Uppsala.

Motto: Man ansvarar för sin egen framgång

Förebild: Mina föräldrar

När jag är ledig: Jag tränar, dansar Zumba, tränar min stora hund, reser och umgås med vänner och familj.

Om Akademikerförbundet SSR

Vi är experter på samhällsvetares, personalvetares, beteendevetares, ekonomers och socionomers utbildning, yrkesfrågor och arbetsmarknad och jobbar för att din utbildning ska löna sig och leda till kvalificerade jobb i arbetslivet.

I medlemskapet ingår:

  • Inkomstförsäkring som ger 80% av din lön om du skulle bli arbetssökande ingår i det yrkesverksamma medlemskapet. Du kan börja kvalificera dig redan som studentmedlem.
  • På vår arbetsrättsliga jour SSR-Direkt får du råd och stöd i frågor om anställning, arbetsrätt och löner när du behöver det.
  • Karriärservice inklusive CV-granskningstjänst.
  • Branschkoll med magasinet Chefstidningen kostnadsfritt under ett år som studentmedlem (värde 595 kr).
  • Koll på löneläget med Sveriges bästa sökverktyg för akademikerlöner samt personlig rådgivning inför löneförhandlingar.

Se hur mycket ett medlemskap kostar?

Ansök om medlemskap här

Senast ändrad 2012-05-30
Texter om akademikerjobb
Dela